Ranking Ballonvaart Wedstrijden #NK

2 januari 2017

Ballonvaartwedstrijden? Bestaat dat dan? Jazeker! Elk jaar worden verschillende wedstrijden gehouden om te bepalen welke ballonvaarder de beste ballonvaarder van Nederland is. In veel gevallen gaat het niet om de hoogtse snelheid of de grootste afstand maar om de precisie!

De (internationale) wedstrijdregels kennen een grote variatie aan opdrachten (zogenaamde tasks). Het daarbij om zo nauwkeurig mogelijk naar doelen toe varen of een combinatie met het varen van figuren en hoeken. Omdat ballonnen geen vorm van aandrijving hebben en dus niet van koers zijn te brengen komt alles aan op de piloot. Hij moet de wind kunnen lezen. Door op verschillende hoogtes te varen zijn koersveranderingen mogelijk. Door deze verschillende koersveranderingen met elkaar te combineren kan je op de gewenste locatie komen of de juiste hoek varen. Wij noemen dit in ballonvaarders jargon “veel sturing”. Maar in de meeste gevallen is er tussen de nul en twintig graden te sturen. We hebben het dan over luchtlagen verdeeld over een hoogte van ongeveer twee (2) kilometer.

Omdat de wedstrijd in de lucht plaatsvind is de score moeilijk visueel vast te stellen worden markers en loggers gebruikt. De markers zijn zandzakjes met felgekleurde strook nylon van 170 centimeter lang, 10 centimeter breed. Op de marker staat het wedstrijdnummer van de ballon.  Voor elke opdracht is er een andere kleur marker. Als de ballonvoerder denkt dat hij zo dicht als maar mogelijk bij een doel is, gooit hij de marker uit de mand. Die valt naar beneden en moet na afloop van de vaart weer worden teruggevonden. Als de marker binnen het scoringsgebied valt dan meet een onpartijdige official het resultaat tot op de centimeter nauwkeurig. Buiten het scoringsgebied dient de piloot te scoren met een elektronische marker op de logger die hij aan boord heeft. Deze logger slaat met behulp van GPS tevens de track van de ballon op (zowel in richting, snelheid als hoogte). Goed kunnen kaartlezen is vanzelfsprekend heel belangrijk voor zowel de piloten, hun grondbemanningen als de officials.

TEAM 4CB Ballonvaarten heeft ook een wedstrijdballon. Ballonvaarder Michael Kruseman en Co-piloot/ navigator Jurjen Eerkens zullen ook in 2017 mee gaan strijden in de Nederlandse Kampioenschappen.

Back to top